Kennisbank

Interne linkstructuur

De effecten van interne links op SEO prestaties

De interne linkstructuur vormt een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Het is een strategie die webpagina’s verbindt binnen dezelfde website via hyperlinks. Deze interne links dienen als wegen op het web, waardoor zoekmachines zoals Google de website beter kunnen begrijpen en indexeren. Het optimaliseren van deze structuur is cruciaal voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van de zichtbaarheid van de website in zoekresultaten.

De werking en voordelen van een interne linkstructuur

De werking van de interne linkstructuur is vrij eenvoudig maar heeft een diepgaand effect op de SEO-prestaties van een website. Wanneer een zoekmachine zoals Google een website crawlt, begint het proces bij de homepagina en volgt het alle interne links om andere pagina’s op de website te ontdekken. Dit stelt de zoekmachine in staat om een index van de website te creëren en de relevantie en waarde van elke pagina te bepalen.

Bron: https://www.semrush.com/blog/internal-links/

Door een logische en goed doordachte interne linkstructuur te creëren, kunnen website-eigenaren de autoriteit en waarde van hun belangrijkste pagina’s versterken. Dit wordt bereikt door belangrijke pagina’s te linken naar andere relevante pagina’s op de website. Deze manier verdeelt de linkwaarde en helpt bij het verbeteren van de ranking van alle pagina’s binnen de site. Een effectieve interne linkstructuur biedt tal van voordelen voor zowel gebruikers als zoekmachines. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

Verbeterde gebruikerservaring

Door middel van interne links kunnen gebruikers gemakkelijk navigeren tussen gerelateerde pagina’s op een website. Dit zorgt voor een naadloze en intuïtieve gebruikerservaring, waardoor bezoekers langer op de site blijven en meer pagina’s verkennen. Een goed gestructureerde website met relevante interne links maakt het voor gebruikers eenvoudiger om de informatie te vinden waarnaar ze op zoek zijn.

Betere indexering en crawlbaarheid

Zoekmachines zoals Google gebruiken interne links om websites te crawlen en te indexeren. Door een duidelijke interne linkstructuur te hebben, kunnen zoekmachines de website efficiënter doorlopen en alle belangrijke pagina’s ontdekken. Dit resulteert in een betere indexering van de inhoud en kan leiden tot een hogere zichtbaarheid in zoekresultaten.

Verhoogde autoriteit en waarde van pagina’s

Interne links fungeren als een manier om linkwaarde door te geven van de ene pagina naar de andere binnen dezelfde website. Wanneer een pagina veel interne links ontvangt van andere relevante pagina’s, interpreteert een zoekmachine dit als een teken van belangrijkheid en relevantie. Dit kan de ranking van de pagina in zoekresultaten verbeteren en meer organisch verkeer naar de pagina leiden.

Optimalisatie van sitestructuur

Het gebruik van interne links helpt bij het organiseren en optimaliseren van de sitestructuur. Door pagina’s te groeperen en te linken op basis van thema’s of onderwerpen, kan een website gemakkelijker worden genavigeerd door zowel gebruikers als zoekmachines. Dit draagt bij aan een betere gebruikerservaring en een hogere SEO-prestatie.

Verbeterde tijd op de site en lagere bouncepercentages

Door relevante interne links aan te bieden, moedig je bezoekers aan om meer pagina’s op de website te verkennen. Dit kan resulteren in een langere tijd op de site en lagere bouncepercentages, wat beide positieve signalen zijn voor zoekmachines en kunnen bijdragen aan een hogere ranking in zoekresultaten.

Gerichte verkeersstroom

Interne links kunnen worden gebruikt om verkeer naar belangrijke pagina’s te leiden, zoals landingspagina’s of conversiepunten. Door strategisch interne links te plaatsen in relevante content, kun je de verkeersstroom binnen je website sturen en de conversieratio’s verbeteren.

Bron: https://geeksoncode.co.za/maximizing-your-seo-potential-with-backlinking-strategies/

Hoe gebruik je een interne linkstructuur correct?

Plan en organiseer

Voordat je begint met het toevoegen van interne links, is het belangrijk om een plan te hebben. Identificeer belangrijke pagina’s op de website die je wilt optimaliseren en bepaal de relevante zoekwoorden voor elke pagina. Maak vervolgens een lijst van andere pagina’s die relevant zijn voor elk zoekwoord.

Stel dat je een e-commerce website hebt die sportartikelen verkoopt. Je wilt de interne linkstructuur optimaliseren om de zichtbaarheid van je belangrijkste productpagina’s te verbeteren. Je hebt bijvoorbeeld een pagina voor hardloopschoenen en een pagina voor hardloopaccessoires.

  • Planning: Maak een lijst van gerelateerde zoekwoorden voor elke pagina, zoals “hardloopschoenen voor mannen” en “hardlooparmbanden”.
  • Organisatie: Bepaal welke andere pagina’s op je website relevant zijn voor elk zoekwoord, zoals pagina’s voor sportschoenen voor vrouwen en hardloopkleding.

Gebruik relevante ankerteksten

Ankerteksten zijn de woorden of zinnen die worden gebruikt als hyperlinks. Het is cruciaal om relevante en beschrijvende ankerteksten te gebruiken die de inhoud van de gelinkte pagina nauwkeurig beschrijven. Vermijd generieke ankerteksten zoals ‘klik hier’ en geef in plaats daarvan de voorkeur aan specifieke zoekwoorden of zinnen die de inhoud van de gelinkte pagina weerspiegelen.

Stel dat je een blogpost hebt geschreven over de voordelen van krachttraining voor hardlopers en je wilt linken naar je pagina met krachttrainingsapparatuur.

  • Niet-relevante ankertekst: “Klik hier voor meer informatie”.
  • Relevante ankertekst: “Ontdek ons assortiment krachttrainingsapparatuur voor hardlopers”.

Houd de gebruikerservaring in gedachten

Interne links moeten de gebruikerservaring verbeteren door gebruikers te helpen bij het vinden van relevante informatie. Plaats links op strategische locaties binnen de content, zoals inleidende paragrafen, bullet points of zijbalken. Zorg ervoor dat de linkstructuur logisch en intuïtief is, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren tussen gerelateerde pagina’s.

Op een website voor gezonde recepten heb je een artikel over de voordelen van groene smoothies. Je wilt de gebruikers helpen om gemakkelijk naar recepten voor groene smoothies te navigeren.

  • Plaatsing van interne links: Voeg een interne link toe in de introductie van het artikel met de tekst “Bekijk onze favoriete groene smoothie recepten hier”.
  • Gebruik van zijbalken: Voeg een zijbalk toe aan de pagina met gerelateerde recepten, inclusief een link naar het artikel over de voordelen van groene smoothies.

Optimaliseer de anchor text diversiteit

Het is belangrijk om een diverse mix van ankerteksten te gebruiken om natuurlijk over te komen voor zowel gebruikers als zoekmachines. Variatie in ankerteksten helpt ook om een breed scala aan zoekwoorden te targeten en de algehele SEO-kracht van de website te vergroten.

Op een modeblog wil je linken naar verschillende categorieën kleding, zoals jurken, schoenen en accessoires.

  • Diverse ankerteksten: Gebruik verschillende ankerteksten zoals “Ontdek onze nieuwste jurken”, “Bekijk onze collectie schoenen” en “Shop de nieuwste accessoires”.

Blijf relevant en contextueel

Plaats interne links alleen naar pagina’s die relevant zijn voor de context van de huidige pagina. Overmatig gebruik van interne links naar niet-gerelateerde of irrelevante pagina’s kan de gebruikerservaring schaden en kan als spammy worden beschouwd door zoekmachines.

Op een reiswebsite heb je een artikel over de top 10 bestemmingen voor avontuurlijke reizigers. Je wilt interne links toevoegen naar gerelateerde artikelen over activiteiten op deze bestemmingen.

  • Relevante interne links: Voeg links toe naar artikelen over wandelen in de bergen, duiken op exotische eilanden en bergbeklimmen in avontuurlijke regio’s.

Monitor en optimaliseer regelmatig

SEO is een continu proces, en dat geldt ook voor het optimaliseren van de interne linkstructuur. Monitor regelmatig de prestaties van je interne links met behulp van tools zoals Google Analytics en Search Console. Identificeer pagina’s met lage klikfrequenties en pas de interne linkstructuur dienovereenkomstig aan om de prestaties te verbeteren.

Op een technologieblog zie je dat een artikel over de beste smartphones van het jaar veel verkeer genereert, maar dat er weinig interne links zijn naar andere relevante artikelen.

  • Monitoring: Gebruik Google Analytics om het klikgedrag op interne links te volgen en identificeer pagina’s met lage klikfrequenties.
  • Optimalisatie: Voeg meer interne links toe naar gerelateerde artikelen, zoals recensies van accessoires voor smartphones of handleidingen voor het oplossen van problemen.

Bron: https://www.searchenginejournal.com/seo-internal-links-best-practices/214886/

Kortom; interne linkstructuur is een krachtige SEO-strategie die de zichtbaarheid en autoriteit van een website kan vergroten. Door een doordachte aanpak te volgen en te blijven monitoren en optimaliseren, kunnen de rankings in de zoekresultaten verbeteren en kan de website een betere gebruikerservaring bieden aan de bezoeker.

Op zoek naar een SEO specialist?

De Reputatiefabriek helpt bedrijven met het groeien in organische bezoekersaantallen.
Onze experts staan voor je klaar.

Learn how we helped 100 top brands gain success