Kennisbank

Topic cluster

Wat is een topic cluster en hoe gebruik je ze?

Topic clustering is een geavanceerde strategie binnen zoekmachineoptimalisatie (SEO) die steeds populairder wordt onder marketeers en website-eigenaren. Het is een gestructureerde benadering van het organiseren van content op een website rondom specifieke onderwerpen, wat zoekmachines helpt om de relevantie van de website te begrijpen en gebruikers een betere ervaring biedt.

Hoe werkt Topic Clustering?

Topic clustering is een strategie waarbij gerelateerde content wordt gegroepeerd rondom een hoofdonderwerp. Deze hoofdclusters worden vervolgens ondersteund door subonderwerpen als ‘clustercontent’. Door deze gestructureerde aanpak kunnen zoekmachines de onderlinge relaties tussen verschillende onderwerpen beter begrijpen en de relevantie van een website voor specifieke zoekopdrachten beter beoordelen.


Topic clustering begint met het identificeren van belangrijke hoofdonderwerpen die relevant zijn voor de industrie, niche of doelgroep van een website. Deze hoofdonderwerpen dienen als de basis voor het maken van clusters. Dit doen we als volgt:

Pillar page (hoofdonderwerp)

Pillar Pages vormen de uitgebreide, allesomvattende basispagina’s die dienen als de kern van een bepaald onderwerp of hoofdonderwerp binnen de topic cluster. Elke Pillar Page behandelt een breed aspect van het onderwerp en bevat overzichtelijke informatie over het onderwerp in zijn geheel. Pillar Pages fungeren als de primaire hub waaraan alle gerelateerde content is gekoppeld en moeten breed genoeg zijn om meerdere subonderwerpen te omvatten.

Cluster page (subpagina)

Vervolgens wordt gerelateerde content gecreëerd die aansluit bij deze hoofdonderwerpen en wordt deze gegroepeerd in subclusters of wel ‘Cluster Pages’. Elke Cluster Page behandelt een specifiek aspect van het onderwerp dat dieper ingaat op de details en biedt meer gespecialiseerde informatie.

Voorbeeld

Stel; Je beheert een website over gezondheid en fitness. Een van de hoofdonderwerpen zou ‘Cardio Workouts’ kunnen zijn. Onder dit hoofdonderwerp kunnen verschillende subonderwerpen gegroepeerd worden, zoals ‘Hardlopen’, ‘Fietsen’ en ‘Zwemmen’. Elk van deze subonderwerpen zou dan verder kunnen worden uitgewerkt met specifieke blogposts, artikelen en video’s die gericht zijn op de verschillende aspecten van cardio workouts.

Voorbeeld van topic clusters

Pillar Pages en Cluster Pages zijn essentiële elementen van de topic cluster strategie en spelen een cruciale rol bij het organiseren en structureren van content op een website. Deze content kan variëren van blogposts en artikelen tot video’s en infographics. Door deze content te koppelen aan het hoofdonderwerp en onderling te linken, ontstaat er een samenhangend netwerk van informatie dat zoekmachines kunnen analyseren en begrijpen. maar biedt ook gebruikers een gestructureerde en gebruiksvriendelijke navigatie door de website, waardoor de algehele gebruikerservaring wordt verbeterd.

Keyword research voorafgaand aan de Topic Cluster

Elk stuk content binnen een topic cluster moet worden geoptimaliseerd voor relevante zoekwoorden en zoekzinnen die gebruikers gebruiken om informatie te vinden over het onderwerp. Deze zoekwoorden helpen zoekmachines om de relevantie van de inhoud te bepalen en de website te rangschikken voor relevante zoekopdrachten. Binnen Topic Clustering is het daarom essentieel een keyword research te integreren om een effectieve strategie te creëren die gericht is op het verbeteren van de online zichtbaarheid van een website.

Relevante zoekwoorden

Keyword research vormt de basis en helpt bij het identificeren van zoektermen en zinnen die gebruikers in zoekmachines invoeren wanneer ze op zoek zijn naar informatie, producten of diensten. Het doel van keyword research is om inzicht te krijgen in de specifieke woorden en zinnen die relevant zijn voor de doelgroep, zodat de content kan worden geoptimaliseerd om aan hun behoeften te voldoen.

Identificatie van hoofdonderwerpen

Tijdens het proces van keyword research worden relevante hoofdonderwerpen en thema’s geïdentificeerd op basis van de zoektermen waarop de doelgroep zoekt. Deze hoofdonderwerpen vormen de basis van de topic clusters.

Toewijzing aan clusters

Na het identificeren van hoofdonderwerpen, kunnen de verzamelde zoekwoorden worden toegewezen aan de bijbehorende clusters. Elk subonderwerp binnen een cluster kan worden geoptimaliseerd voor specifieke zoektermen die relevant zijn voor dat onderwerp.

Content creatie

De content vormt de kern van een topic cluster. Het omvat verschillende vormen van inhoud, zoals blogposts, artikelen, video’s, infographics, en meer, die gerelateerd zijn aan zowel het hoofdonderwerp als de subonderwerpen. Met de zoekwoorden die zijn toegewezen aan elk cluster, wordt waardevolle content gecreëerd die gericht is op het beantwoorden van de vragen en behoeften van de doelgroep. Deze content moet informatief, relevant en van hoge kwaliteit zijn om de gebruikerservaring te verbeteren en de autoriteit van een website te versterken.

Interne links

Interne links spelen een cruciale rol bij topic clustering. Interne links worden gebruikt om de onderlinge relaties tussen het hoofdonderwerp en de subonderwerpen te versterken, evenals tussen de verschillende stukken content binnen de topic cluster. Dit helpt zoekmachines om de structuur van de topic cluster te begrijpen en gebruikers te helpen bij het navigeren door de inhoud.

Analyse en optimalisatie

Monitor de prestaties van de topic clusters en pas de strategie aan op basis van verkregen inzichten om de effectiviteit te maximaliseren.

Door deze componenten effectief te gebruiken, biedt het een gestructureerde en geoptimaliseerde benadering voor het organiseren van content rondom belangrijke onderwerpen en het verbeteren van de online zichtbaarheid en autoriteit van de website.

Zoekwoorden onderzoek afbeelding

De voordelen van Topic Clustering

Het gebruik van topic clustering heeft verschillende voordelen voor zowel zoekmachines als gebruikers:

Verbeterde organische zichtbaarheid

Door content te organiseren rondom hoofdonderwerpen en subonderwerpen, kan topic clustering de algehele relevantie van een website vergroten voor verschillende zoekopdrachten. Dit kan leiden tot een verbeterde ranking in zoekresultaten en een hogere organische zichtbaarheid.

Betere gebruikerservaring 

Topic clustering zorgt voor een meer gestructureerde en samenhangende gebruikerservaring door gebruikers te voorzien van gerelateerde content die aansluit bij hun interesses en behoeften. Dit kan resulteren in een hogere betrokkenheid en een lager bouncepercentage.

Efficiëntere contentmarketing

Door content te organiseren rondom hoofdonderwerpen en subonderwerpen, kunnen de contentstrategieën beter gepland en uitgevoerd worden. Dit maakt het gemakkelijker om content te creëren die aansluit bij de behoeften van de doelgroep en tegelijkertijd de autoriteit van de website vergroot.

Hogere kans op featured snippets

Topic clustering vergroot de kans dat een website wordt weergegeven in featured snippets, die bovenaan de zoekresultaten worden getoond. Door relevante content te organiseren rondom hoofdonderwerpen en deze te ondersteunen met subonderwerpen, kan een website zich positioneren als een autoriteit binnen zijn vakgebied en meer kans maken om te worden opgenomen in featured snippets.

Kortom, topic clustering is een krachtige strategie binnen SEO die kan helpen om de relevantie en autoriteit van een website te vergroten. Door het implementeren van een doordachte Topic Clustering strategie en deze te ondersteunen met interne links, kan een website de online aanwezigheid versterken als autoriteit, meer verkeer bereiken en een betere waarde en gebruikerservaring bieden aan bezoekers en de doelgroep.

Op zoek naar een SEO specialist?

De Reputatiefabriek helpt bedrijven met het groeien in organische bezoekersaantallen.
Onze experts staan voor je klaar.

Learn how we helped 100 top brands gain success