Google neon logo

Nieuw: Google News Showcase

Op 1 oktober 2020 heeft de bestuursvoorzitter van Google, Sundar Pichai, bekend gemaakt dat Google een nieuwe feature krijgt, namelijk Google News Showcase. Hij deed dit door een artikel op hun ‘company news’ pagina te publiceren. (klik hier voor het artikel) Maar wat is Google News Showcase? En voor wie is dit een interessante nieuwe feature?

Wat is ‘News Showcase’?

In het kort is Google News Showcase een nieuwe vorm van nieuwservaring, bestaande uit panelen met elk een eigen verhaal en is bedoeld voor onder andere uitgevers, die op deze manier hun eigen redactionele keuzes kunnen maken. De uitgevers krijgen een eigen plek waar zij hun artikelen kunnen plaatsen. Zij kunnen functies gebruiken zoals video, audio, tijdlijnen, opsommingstekens en gerelateerde artikelen koppelen.

Voor wie?

De nieuwe feature is voor de gebruiker van Google. Google wil haar nieuwslezers meer inzicht geven in belangrijkrijke verhalen. Deze vernieuwde versie van Google nieuws is speciaal ontwikkeld voor uitgeverijen. Met COVID-19 en het Digital Growth Program in gedachten wil Google de financiële impact voor lokale en regionale uitgevers wereldwijd verkleinen. Dit willen zij realiseren door een budget te hanteren van één miljard dollar. De uitgeverijen worden hiermee gefinancierd en Google hoopt hiermee de bedrijfsgroei van die uitgeverijen te versnellen.

Kan een SEO specialist hierop inspelen?

Nee, een SEO specialist kan hier niet op inspelen. Zoals gewoonlijk wil Google niet vertellen hoe zij de SEO beoordelen, maar zij gaven aan dat er geen gevolgen zijn voor de ranking. Het is daarom niet duidelijk waar de ranking van de artikelen op gebaseerd zullen worden.  De CTR zal naarmate er meer betrokkenheid wordt getoond voor de artikelen, hoger zijn. Dit kan positieve gevolgen hebben voor de inkomsten van de uitgever. Er zullen geen gevolgen zijn voor de directe reclame, alle inkomsten worden gegenereerd op de site van de uitgever. (bron: Search Engine Land)

Toekomst?

Op dit moment is Google News Showcase al beschikbaar in Brazilië en Duitsland. Volgens Google volgen andere landen snel. Zo willen ze het eind 2020 ook lanceren in Nederland, België en India. Het doel is om dan de nieuwe feature ook te laten werken voor IOS, momenteel ondersteund alleen Android dit. Verder heeft Google als doel dat zij nog meer uitgeverijen als partners willen en dat het niet alleen op Google nieuws beschikbaar is, maar dat de nieuwsartikelen ook gepubliceerd gaan worden op de Search en Discover pagina’s.

Samenvatting

Kort samengevat is Google News Showcase een nieuwe vorm van nieuwservaring. De nieuwsartikelen worden vormgegeven als panelen en bieden vooral een groot voordeel voor de aangesloten uitgeverijen. Dit maakte bestuursvoorzitter Sundar Pichai op 1 oktober 2020 bekend. Op het gebied van SEO is het nog niet bekend hoe dit exact werkt en dit zal Google zoals we gewend zijn ook niet delen. Zij hebben alleen bekend gemaakt dat de panelen geen invloed zullen hebben op de ranking.

De voor- en nadelen van Google News Showcase:

+ Uitgeverijen worden betaald door Google

+ Een nieuwe nieuwservaring

+ Ook beschikbaar op Search en Discover pagina’s

– Nu alleen voor Android beschikbaar

– Nederland kan zich pas later aansluiten, eind 2020

– Geen invloed uitoefenen op de ranking

Google News Showcase wordt ook behandeld in het ReputatieNieuws van oktober.

Wil jij ook meer organisch verkeer?

Plan dan vrijblijvend een kennismaking met ons in en ontdek jouw maximale potentie. Even bellen kan natuurlijk ook, bij ons vindt je altijd een luisterend oor.

Learn how we helped 100 top brands gain success